jún
21

 Az előző két részben sorra vettük a lazító, valamint az éleslátást segítő gyakorlatokat. A szemizomlazító és -erősítő gyakorlatokon túl fontos szerep jut az étrendnek is Rövid áttekintés következik.
 

Éleslátásunk megőrzésében komoly szerep jut a megfelelő étrendnek. Szemünk legjobb barátja az A-vitamin, mely a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Olyan A-vitaminforrásra van szükségünk, mely elsősorban zöldségekben, gyümölcsökben található meg. Ezeket összefoglalló néven karotinoidoknak nevezünk. A rendszertelen táplálkozás, a gyorsétkezés, a rengeteg hús mind-mind káros hatással van a szervezetünkre, így a szemünkre is. Egyrészt a táplálék nem tud megemésztődni, felszívódni rendesen, másrészt a sok nassolással túlterheljük az emésztőrendszert, hisz folyamatos emésztésre kényszerítjük. A táplálék pedig addig nem haladhat tovább az emésztőrendszerben, amíg a gyomorban minden a megfelelő alkotóira nem bomlik. Ha ráeszünk a félig emésztett ételre valamit, akkor azzal a lényeges alkotókat tönkretesszük és a gyomornak újab munkát adunk. Emellett a túlzott húsfogyasztással elsavasíthatjuk a szervezetünket. Fontos tehát az egyensúly, a rendszeres, gazdag étkezés.





 



Akik szeretnének hozzájárulni a látásuk javításához, azoknak érdemes a következő étrendet követniük, illetve az étkezési szokásaikba beépíteni s hangsúlyt fektetni az adott élelmiszerekre.



Fontosak nagyon a szervezet számára, de a szem számára a nyers zöldségek és gyümölcsök. A zöldségeket ehetjük párolva, de semmiképp ne főzzük túl őket, mert olyankor a lényeges alkotók kifőnek a zöldségből. Együnk mindent frissen, ha tehetjük, és ami fontos, az évszaknak megfelelően. Fogyasszunk aszalt gyümölcsöket, dióféleségeket is. Együnk napi rendszerességel mézet és minden nap együnk/igyunk tejtermékeket. A hús fogyasztása szintén elengedhetetlen, ám bőven elég heti egyszer vagy kétszer. A fehérkenyeret felejtsük el! Helyette teljes kiőrlésű kenyeret vásároljunk. Legjobb, ha korpakenyeret eszünk, de lényegében a rozskenyér és egyéb magvas kenyerek is megteszik. Mindenféle édességet kerüljünk. Ez alatt a lekvárokat, tortákat, süteményeket, csokoládékat, cukorkákat kell érteni.



Ideális étrend az lenne, ha reggelire gyümölcsöket ennénk, rá egy órára valami szilárdat, mondjuk kenyeret, vay gabonafélét, hozzá kis sajtot vagy natúrjoghurtot, kefírt. Ebédre zöldségekből salátát vagy pároltzöldséget (valami vega-jellegűt) készítsünk. Mindenképp valami könnyed, gyorsan és jól emészthetőt főzzünk. Együnk szárított gyümölcsöt, dióféléket is. Kerüljük a sok és erős fűszerezést. A sózással óvatosan bánjunk. Több helyen hallani, olvasni, hogy egy felnőtt szervezetének naponta egy kiskanálnyi sóra van szüksége, amit bőven túllépünk egy-egy ebéd megfőzésekor. A teát vagy kávét gyengére főzzük, kevés cukrot tegyünk bele. A teába cukor helyett tehetünk mézet is. A konzervételeket mindenképp kerüljük.



 



Harry Benjamin könyvében a következő A-vitamint tartalmazó nyersanyagokat sorolja fel (sorrendben az elsőben van a legtöbb A-vitamin): csukamájolaj, nyers borjúmáj, nyers ökörmáj, nyers spenót, csipkebogyó, hecsedli, nyers répa, szárított sárgabarack, krémsajt, zsíros sajt, petrezselyem, menta, vaj, vitamintartalmú margarin, tojássárgája, szilva, paradicsom, fejessaláta, sárgarépa, káposzta, szójabab, zöldborsó, búzacsíra, friss tej, narancs, pasztőrözött tej, datolya.


 

 
 
(A kép forrása: 
http://fozes.repeta.hu/files/image/zoldsegek.jpg )

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyar.blog.hu/api/trackback/id/tr471198334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása