jún
21

 Az első részben olyan gyakorlatokról olvashattunk, amelyek szemizmainkat pihentetik, lazítják el. Az elveszett éleslátás visszanyerhető, ugyanakkor az alábbi gyakorlatokkal megelőzhető a baj.

 A látásjavítás legtriviálisabb gyakorlata az olvasás. Téves az a felfogás, mely szerint az olvasás árt a szemnek, rontja a látást. Az olvasás éppen, hogy lazítja a szemizmokat, ennek segítségével megőrizhetjük szemünk egészségét. Az olvasást természetesen szemüveg nélkül végezzük, különben csak még jobban megfeszülnek a szemizmok. Az olvasás csakis szemüveg nélkül pihentető a szemnek. Olyankor magunktól többet is pislogunk, mintha szemüveggel az orrunkon próbálnánk egy regényt, hosszabb lélegzetvételű szöveget olvasni.
A rendes látás visszaszerzésének egyik módja az, ha minden nap olvasunk a következő módszer segítségével:

Lazítsuk el a szemünket az előző cikkben említett módszerek egyikének segítségével, például tenyerezéssel. A könyvet vagy úságot olyan távolságban tartsuk el magunktól, ahonnan még élesen látjuk a betűket. Fontos, hogy egész idő alatt rendszeresen pislogjunk. Például kettő-öt soronként. Egy idő után ez automatikussá válik. Továbbá fontos arra is ügyelnünk, hogy ne erőltessük a szemünket meg. Ha csak két-három oldalt tudunk így olvasni, vagy csak 10 percet bírunk így, már az is jó. Idővel többet fogunk tudni olvasni, valamint az időt is növelhetjük. Ha az egyik szem gyengébb, mint a másik, akkor azzal többet kell olvasni. Ilyenkor az egyik szemet letakarjuk, s csak az egyikkel olvasunk.



Másik, szintén könyvhöz köthető gyakorlat a központi látás javítására irányul. Azok, akik homályosan látnak, azoknak a központi látásával gondjai vannak. Ezen úgy javíthatunk, hogy nyomtatott sajtóból, könyvből kiválasztunk szavakat (lehetőleg középtájról), és azokat próbáljuk minél élesebben látni, nézni. Hunyjuk be a szemünket, és próbáljuk élesen elképzelni az adott szót. Majd nyissuk ki a szemünket, nézzük meg a szót és lássuk élesebbnek a többihez képest, majd ismét csukjuk be a szemünket, és így tovább. Végezzük ezt a gyakorlatot öt percig. Egy idő után észrevehetjük, hogy a kiválasztott szavunk élesebb, vastagabb, mint a körülötte lévők.



Mint korábban írtuk, a konkrét szemizomerősítő gyakorlatok előtt végezzünk lazító gyakorlatokat. Fontos, hogy a nyak ne legyen merev, legyünk teljesen ellazult állapotban. Az előző cikkben említett ellazulásos gyakorlatok mellett koncentrálhatunk konkrétan a nyakra és vállra is. Nyakunkat mozgassuk meg körkörösen oda-vissza. Ezután fordítsuk jobbra, majd balra. A feladatot csináljuk lassan, koncentráltan, de gyorsabb tempóban is lehet. Eredményesebbnek mondható azonban, ha lassan végezzük, még a levegővételre is koncentrálva közben. A vállakat is mozgassuk meg alaposan, rázzuk le magunkról a feszültséget. Nyújtóztassuk meg karjainkat, csináljunk vállkörzést. Tetszés szerint olyan gyakorlatokat végezzünk, ami megmozgatja a vállat, a kart és a nyakat. Továbbra is fontos irányelv, hogy ne erőltessük meg magunkat, se a vállakat, sem pedig a szemünket.







Szemizomerősítő gyakorlatok:



1. gyakorlat: Szemünkkel nézzünk fel-le hatszor egymás után. Majd pihentessük a szemet tenyerezéssel (1 percig). Ezt végezzük el egymás után háromszor. Észre fogjuk venni, ahogy a szemizmok lazulnak: Egyre mélyebbre és egyre magasabbra tudunk majd nézni. Miután ez könnyedén megy, nyugodtan emelhetjük 9-10-12-re a fel-le nézést.



2. gyakorlat: Most a szemünkkel balra, majd jobbra nézzünk hatszor egymás után. Ezuán tartsunk 1 perces pihenőt, és folytassuk a gyakorlatot. Itt is emelhetjük a jobbra-balra nézés számát.



3. gyakorlat: Ezen gyakorlat során körkörös mozgást végzünk a szemünkkel. Egyszer balról jobbra, majd fordítva négyszer egymás után, majd kisebb szünet után még kétszer megismételjük a gyakorlatot. Kezdetben előfordulhat, hogy nehezen megy, de nem kell kétségbeesni.



4. gyakorlat: Ennek lényege a távolba- és közelbenézéshez szükséges izmok megmozgatása. Válasszunk ki egy tárgyat vagy pontot kb. 3 méterre magunktól. Ujjunkat pedig tegyük kb. 20 cm távolságba magunktól. Először nézzünk az ujjunkra, majd a 3 méterre lévő tárgyra, majd az ujjunkra és így tovább. Ezt tízszer végezzük el egymás után. Érezni fogjuk, ahogy szemünk alakja változik (dülled/domborodik). Kis pihenő után még kétszer tíz alkalommal végezzük el ezt a gyakorlatot.



Még egyszer kihangsúlyozzuk, hogy nem szabad erőltetni a szemet! Ha nem megy a háromszor hat vagy tíz, akkor csináljunk kevesebbet, s majd idővel emeljük a megadott értékre a gyakorlatot.



Jó gyakorlást!



 
 
 
( a képek forrásai:


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyar.blog.hu/api/trackback/id/tr631198333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinga Marjai 2014.03.20. 00:29:55

Én 42 éves vagyok és véletlenül akadtam rá látásjavító módszerre. William H. Bates módszere alapján. Kb. egz éve hordok szemüveget olvasáshoz. Sok komputerezés és IPhone-ozástól romlott a látásom. Arra gondolok, hogy ez még visszafordítható. Most kezdtem olvasni Harry Benjamin könyvét aki még másik két módszert is ismertett. Remélem sikerülni fog. Csak még instrukciókat szeretnék kapni a gyakorláshoz.
süti beállítások módosítása